вівторок, 14 березня 2017 р.

ПРО ПІСТ



Сказав Господь:

"Уважайте добрещоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьмиякі б вас бачилиа то не матимете нагороди в Отця вашогощо на небі."(Мт. 6, 1)

Стоячи на порозі Великого посту вкотре повертаємося до теми важливості та необхідності його у нашому духовно-релігійному життіА також пригадуємо свій безвинятковий обов'язок достойно прожити і не змарнувати цю велику і безсумнівно благодатну святу Чотиридесятницю
по завершенні якої з достойністю увійти у радість світлого празника Христового Воскресіння!
З року в рік ми по новому переживаємо циклічні події церковного року намагаючись принести "плід достойний покаяння"(Лк. 3,8), та звершити свій піст у вірі і любові.
Тому і почати варто найперше з роздумів на тематику посту і всьогощо з ним повязано.
Христос каже до нас: "Уважайте добрещоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьмиякі б вас бачилиа то не матимете нагороди в Отця вашогощо на небі." (Мт. 6, 1) Справді піст є чимось таким таємничимє річчю особистою і приватноюяка плекає нашу інтимну єдність з Богомвнаслідокчого ми можемо стати щирими і чесними перед нашим небесним ОтцемА відтак, у цій безпосередності, показатися Йому такимиякими ми маємо бути— святимиПіст також є особливий Богом дарований нам періодпід час якого християнин очищає всеціло своє єство для прийняття Господа!
З давніх часів християни постилинаслідуючи сорокаденний піст Христапід час якого Він боровся проти спокус диявола та переміг їхПрообразом випробувань та жертви Богові є також і час 40-річного переходу Божого народу в обіцяну землюНе випадковим є і тещо час посту Ісусаяк і вибраного народу відбувався в пустелів місці з найбільш агресивним і неприятельскимсередовищем для тіла людиниТому і властивим є наголос на боротьбі звнутрішніми спокусами та пристрастями за допомогою зовнішніх чинників
Необхідність таких зусиль над собою добре вияснює наступна легенда:
У одному монастирі був собі молодий новикякий готувався до вічних обітівКоли підходив час постунастоятель звелів усім братам зробити собі певні постановиаби відмовитися від якихось речей на цей Богом благословенний час, і тим самим по особливому пережити великодню Чотиридесятницю
І от коли духівник на розмові запитав у цього монаха-початківцяякі постанови той собі зробив на пістостанній сказавщо ніякихбо боїться їх не дотримати!
Духівник очевидно заперечив таку зухвалість, сказавшищо це обов'язкова річ для всіхАле хлопець сказавщо не розуміє навіщо ж відмовлятися від своїх звичок і вподобань в часі посту?
Тоді духівник не перечачи молодиковідав йому глечик наповнений водою і сказав, піди до комірника та принеси мені літургійного вина для завтрашньої Літургії.
Молодий послушник узявши в руки глечик хотів уже іти виконати прохання отцяале, зауважившищо він повнийспитавщо ж робити з водою яка є в серединіДоведеться вилити!?
На що духівник відповів— ніти нічого не виливайтак мені в цьому глечику принеси.
Юнак почувши цезніяковів, намагаючись пояснити священикущо нічого з того не вийдеадже глечик повний і лити вино нікуди!
Тоді отець сказав йому у відповідь— ось так і в нашому духовному життіколи наше серце повне всякої всячинимісця для Бога там немаєі потрібно спершу очистити наші душу і тілоаби туди як у порожню посудину влилася Божа благодатьДля цього нам і потрібен піст
Катехизм УГКЦ "Христос наша Пасхапише: "Піст охоплює всю людинутіло – через стриманість у їжі та питтідушу – через стриманість від пристрастейСвятий Йоан Золотоустий навчає«Ти не їси м’ясаНе споживай нескромностей своїми очимаНехай постить і слуха піст слуху в томущоб не приймати лихослів’я та наклепівНехай і язик постить від сквернослів’я і лайки... Яка користьколи ми стримуємося від споживання птиці й рибиа братів угризаємо та пожираємо?» .
Такі слова святого показують намнаскільки є важливо не перенаголошувати на якійсь із складових постуале повноцінно провести йогомаксимально дбаючи як про душевнутак і про тілесну складову людської істоти
"Не тещо входить в людину оскверняє їїа те що виходить з неї"(Мк. 7, 18), каже нам Ісус у Євангеліюнаголошуючи на духовній складовій поступроте сам Він для звершення цього посту іде у пустинюпоказуючи всю повноту правильного постуТому людині страждаючій алкогольноютютюновою залежністючи надмірним апетитомвище сказані слова Євангелія не можуть бути оправданнямА є звернені радше до тиххто безрозсудливо відмовляється від їжіале продовжує лихословитиобмовлятипроклинати та всіляко зневажати духовну складову цього великопосного обов'язку!
Тому очищення про яке говоримо стосується людини цілком без розділенняАдже розділяючи тілесне і душевнеризикуємо втратити контроль над своїм життям і над собою в ціломуЯк тіло без душі не може існуватитак і відмова лише від їжіне є метою посту і взагалі постом назватися не може!
Правдивий "піст виховує християнина в стриманості від гріхаведе до внутрішньої свободи та справжньої радості."
Тому для справді якісного посту потрібно провести аналіз усіх наших вчинківта, підсумувавши їх, відкинути тіякі найбільше віддаляють нас від БогаТі, які заповнивши наше серце, не залишають місця для НьогоІ тут уже кожному зокрема варто чесно поглянути на себе і самому собі відповістивід чого б нам відмовитися, аби зробити цей піст справді постомБанальна відмова від м'ясних страв, які й без того є не частою прикрасою столу пересічного українцясьогодні актуальна лише для малого відсотку вірнихКуди влучніше буде табу на алкогольцигарки чи навіть наркотикиДля молоді цілком здоровою була б відмова від інтернету та ігрової залежностіадже марнуючи не одну годину в всоцмережах та різного роду іграхці, ще не до кінця сформовані особистості,просто фізично не здатні виділити час для БогаТай старші часто годинами просиджують перед телевізором чи іншими мало корисними речами, забуваючи про тещо Господь дивиться на нас, чекаючи бодай на якусь активність з нашої сторони.
У катехизмі УГКЦ також читаємо що вершиною доброго посту є милостиня
«У деньколи постишспоживай лише хліб та воду. А тещо ти звичайноспоживав бимаєш віддати вдовісироті чи потребуючомуТаким чином ти мусиш самому собі в чомусь відмовитищоби з твоєї відмови хтось інший отримав користьщоб наситився й помолився за тебе Господеві»Милостиня як вияв любові до ближнього є наслідуванням самого БогаЯкий першим виявив Своє милосердя до людини .
Звідси розуміємощо такий піст набуває повноти, бо в ньому ми не просто стаємо жертводавцями для когосьале уподібнюємося до Господа Ісуса.
"Отожколи даєш милостинюне труби перед собоюяк роблять лицеміри по синагогах та вулицяхщоб їх хвалили людиІстинно кажу вамвони вже мають свою нагородуТи жколи даєш милостинюнехай твоя ліва рука не знаєщо робить твоя праващоб твоя милостиня була таємнаі Отець твійщо бачить таємневоздасть тобі."(Мт. 6, 2-4). В наш час ми бачимо як політикичиновники та інші можновладці жертвують великі суми коштів та чемно стоять у храмах під прицілом телекамерТака поведінка є сприятливою для їх кар'єриі вони як каже Ісусвже мають свою нагороду
Милостиня - саме це слово передбачає поняття даруданого комусь у вище описаній форміА коли людина дає милостиню намагаючись в такий спосіб надбати собі певний іміджговорити про якусь безкорисливість є недоречно!
Вінцем доброго посту є молитваадже в ній ми ведемо діалог з Господом,виявляючи як самим собі усі свої вадигріхипланизадумисподівання та надіїТому Христос каже нам дотримуватися певної молитовної етики: "А коли молитесяне будьте як лицемірищо люблять молитися перед усіма по синагогах та на перехрестяхщоб показатися людямІстинно кажу вамвони вже мають свою нагородуТи жколи молишсяувійди у свою кімнатузачини за собою двері й молись Отцеві твоємущо в тайніі Отець твійщо бачить таємневоздасть тобі." (Мт.  6, 5 – 6).
В іншому місці каже«Чувайте й молітьсящоб не ввійшли в спокусу» (Мт. 26, 41; Мр. 14, 38). Тут молитва є тим засобом який очищає нашу душуВона стає тим забороломяке не дозволяє злу заволодіти намиНа самому початку ми читалищо піст є справою приватноюяку ми провадимо в тайніщоб бува не підкралася до нас гордістьколи хтось подивлятиме наші потугиСхожа річ є і в молитвіАле окрім цього таємна молитва є доброю томубо на самотітет-а-тет з Господом ми можемо бути по-справжньому щирі!
Таким чином підсумувавши вище описану наукуотримуємо чіткий симбіоз правилякі стануть нам у пригоді в часі Великого постуІ нехай Господь, який бачитиме наші наміри і зусилля, воздасть намАмінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар